miercuri, 8 septembrie 2021

Meserii bine plătite. Ce alegi în 2021

 După un an în care unele domenii au supraviețuit au putut, altele au fost nevoite să-și restrângă activitatea, îți dorești ca în 2021 să găsești acel job stabil care să-ți aducă satisfacție. Să fie o alegere bună atât din punct de vedere profesional, cât și financiar. Sună bine, nu? Înainte de a aplica, descoperă care sunt acele meserii bine platite.

De multe ori, te uiți la cei din jur și apreciezi cât sunt de norocoși că au găsit acel job și bine plătit și poate și cu o suită de alte beneficiiDar locurile de muncă bine plătite nu sunt atât de rare pe cât par. De multe ori, pentru aceste meserii bine platite sunt și multe poziții disponibile. Și explicația e simplă. Atât timp cât ai o specializare care răspunde unor nevoi actuale ale angajatorilor, ar fi digitalizarea, automatizarea sau inteligența artificială și ajuți business-ul să crească aceștia sunt dispuși să plătească salarii bune. Și atât timp cât există tot mai multe cereri din partea clienților pentru simplificarea anumitor procese de lucru sau pentru dezvoltarea unor produse și angajatorii sunt interesați să atragă tot mai mulți specialiști care țin pasul cu tendințele. Salariile sunt calculate în funcție de specializarea ta. Cu cât aceasta este mai rară, dar foarte căutată, cu atât vei avea câștiguri mai mari. Contează doar să știi spre ce domeniu să te îndrepți.

Meserii bine platite. În ce domeniu să te specializezi în funcție de salariu mediu net

Și anul acesta, la fel ca anii anteriori joburile în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) sunt cel mai bine plătite. De asemenea, joburile în extracția minereurilor și cele în producție video se bucură de o creștere a salariului mediu net. Datele sunt oferite de Institutul Național de Statistică și sunt la nivelul lunii octombrie 2020:

Meserii bine platite pentru femei

Vestea bună este că România se numără printre țările unde nu există o diferență mare între salariile bărbaților și cele ale femeilor aceasta fiind doar de 5,2% deosebire spre de alte țări din UE, arată un studiu Eurostat din 2018. La nivelul Uniunii Europene această diferență este în medie de 16%, cu cele mai mari discrepanțe în Estonia de 25,3%. La nivel global, lucrurile încep să fie echilibrate, femeile câștigând cam 81,8% din salariul net al unui bărbat, arată un raport al Biroul de Statistică a Muncii din SUA. Același raport arată și meseriile unde salariile femeilor sunt foarte apropiate ca valoare de cele ale bărbaților: 

 

Programator

Munca de programator este în top meserii bine platite, atat pentru femei, cât și pentru bărbați. Presupune atât analizarea nevoilor utilizatorilor, cât și scriere de cod sau proiectarea unor aplicații. Avantajul este că acum e mai ușor ca oricând să-ți găsești job oriunde în lume și să lucrezi din confortul casei tale.

Inginer

Diploma de inginer a devenit extrem de valoroasă în ultimii ani, inginerii care se ocupă de modificarea structurilor chimice, electrice, mecanice sau fizice fiind extrem de căutați și plătiți lunar cu sume cuprinse între 1.500 și 4.000 euro, în funcție de specializare și experiență, arată datele eJobs. Așadar câștigurile lor anuale pot fi între 18.000 și 48.000 euro. Pentru femei, sunt potrivite joburile de inginer chimist sau biochimist.

Avocat

Consiliază și reprezintă clienții individuali, companiile, organizațiile non-profit sau organizațiile guvernamentale pe probleme legale sau în litigiile legale. Pentru a deveni avocat, ai nevoie de o diplomă de licență în domeniu și de pregătire alături de un avocat cu experiență.

Specialist resurse umane

Tot mai multe companii sunt atente la atragerea și reținerea celor mai bune talente, de aceea investesc tot mai mult în echipele de HR. Poți fi implicată în diferite aspecte ale relațiilor cu angajații, de la interviuri, la negocierea salariului, trainingul angajaților, medierea conflictelor.

Traducător

Limbile străine mai puțin cunoscute cum ar fi germana, olandeza, araba, japoneza sau chineza îți pot aduce câștiguri substanțiale indiferent de domeniul în care lucrezi. Și poți să-ți faci jobul de oriunde, să colaborezi cu mai multe companii din România sau de oriunde de pe glob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meserii bine plătite. Ce alegi în 2021

  După un an în care unele domenii au supraviețuit au putut, altele au fost nevoite să-și restrângă activitatea, îți dorești ca în 2021 să g...